Vänligen uppdatera din företagsinformation

Val av företag ligger till grund för vilka sidor du har behörighet till på webbsidan. Vänligen välj företag nedan.

Vad är bra att tänka på när det är dags för hjulskifte

Var bokar jag?
Bokningen på Volvo Car Sörred, Tuve och Lundby hos Volvo Car Retail öppnade den 9 mars och hjulskiftet drog i gång den 20 mars. Boka i tid för att säkerställa att du får den tid du vill ha. Om du har däckhotell har du fått en inbjudan med en reserverad tid för hjulskifte.

Hur går hjulskiftet till?
Kom i god tid till din bokade tid och parkera bilen vid hjulskiftesverkstaden. Lägg fram låshylsan väl synligt och se vilken mätarställning din bil har. Ett smidigt hjulskifte som går snabbt där en tekniker kör in din bil och sedan utförs skiftet av två tekniker. Medan du väntar kan du ta en kaffe inne på anläggningen. Teknikern kör ut din bil igen, du hämtar din nyckel, betalar och sedan är skiftet klart.

Hur vet jag att det är rätt däcktryck?
På förarsidans stolpe i din bil ser du vilket däcktryck du ska ha. Vid hjulskifte används alltid det rekommenderade däcktrycket som standard. När bilen sedan körts ett tag kan däcktrycket behöva kalibreras igen vilket du enkelt gör själv. Då ska bilen stå stilla när kalibreringen utförs.
Volvobilar av årsmodell 2015 och senare är utrustade med TPMS (Tyre Pressure Monitoring System), som håller koll på däcktrycket. Systemet behöver ibland kalibreras, speciellt efter ett hjulskifte. För lågt däcktryck kan öka bränsleåtgången, förkorta däckens livslängd och försämra bilens köregenskaper. Däcktrycket påverkar åkkomfort, vägljud och köregenskaper.

När är det dags att byta till sommardäck?
Innan du byter till sommardäck bör du vara säker på att väglaget tillåter det. Enligt svensk lag ska man ha vinterdäck fram till och med 31 mars och man får ha dubbdäck fram till och med 15 april, vid vinterväglag. ”På Volvo Car Sörred, Tuve och Lundby är det ungefär 8000 bilar som ska skifta hjul under perioden 20 mars till 28 april. För att hinna med alla hjulskiften så behöver vi starta i god tid, säger Stefan Svensson hjulskiftesansvarig på Volvo Car Retail Väst”

Hur väljer jag rätt däck?
Att välja rätt däck till din bil gör så att din körning blir säkrare och håller en lägre bränsleförbrukning. Om det är ett bra däck är när det är en korrekt blandning av material, anpassat till bilmodellen det ska sitta på och hur det används. 

Volvo - alla Volvobilar som är tillverkade från 2016 och framåt levereras med VOL märkta sommardäck. Dessa är framtagna specifikt för respektive Volvomodell och specialanpassade. VOL märkningen står för att det är ett originaldäck som är anpassat för just din bil. Om du köper nya däck så ska dessa vara VOL märkta för att bibehålla samma egenskaper. På Tuve däckcenter finns experter på däck om du behöver köpa nya.

Polestar - vid leverans är bilen utrustad med Polestar originaldäck som har märkningen POL på däcksidan. Dessa däck är noga anpassade till bilen. Vid däckbyte är det därför viktigt att även de nya däcken har denna märkning för att bilens köregenskaper, komfort och elförbrukning ska bibehållas.

Enligt svensk lag får mönsterdjupet inte gå under 1,6 mm men för att inte riskera tex, vattenplaning och sämre bromsförmåga så bör du byta till nya däck vid ett mönsterdjup på 3 mm. Vid köp av nya däck tas dina gamla däck om hand och återvinns. I Sverige återvinns över 90 % av gamla däck.