Vänligen uppdatera din företagsinformation

Val av företag ligger till grund för vilka sidor du har behörighet till på webbsidan. Vänligen välj företag nedan.

Gör din bil redo inför vintern

Kontrollera bilens hjul

Även om hjulen är bytta så gäller det att kontinuerligt kontrollera både mönsterdjup och lufttryck under vintern. Med för lågt mönsterdjup riskerar man att inte få grepp på snöiga vägar och skulle lufttrycket var för lågt blir bilen svårmanövrerad, bränsleförbrukningen ökar och däcken kan slitas fel. Är trycket för högt minskar däckytan som har kontakt med körbanan vilket försämrar körsäkerheten och däcken slits felaktigt. Bilens korrekta lufttryck finns att läsa på insidan av dörrkarmen.

Kontrollera lampor och reflexer

Att synas ordentligt på mörka vintervägar är ett måste. Kontrollera att bilens alla lampor fungerar som dom skall och även att lamporna är fria från snö och smuts. Det finns även reflexer på bilens bagagelucka alternativt på stötfångaren bak som behöver synas ordentligt. Detta gäller inte minst om man fått slut på ström och tvingats stanna längs vägkanten. Enligt lag skall även bilens registreringsskylt vara fullt synlig och läsbar.

Laga stenskott

Nu när temperaturen växlar och en uppvärmd bil möter kalla bistra minusgrader riskerar även en liten skada i fönsterrutan att få den att spricka. Bilens framruta är indelad i olika zoner som avgör om du behöver byta rutan även om du endast fått ett litet stenskott. Läs mer om stenskott här.

Tvätta bilen

En annan bra sak är att fortsätta tvätta och vaxa bilen när vi kör runt på saltade vägar. Fastnar saltet i smuts på bilen riskerar vi rostangrepp. Vid minusgrader är det bäst att tvätta bilen i en uppvärmd biltvätt alternativt att lämna in bilen för bilvård.

Anpassa spolar- och kylarvätskan

Tänk på att anpassa blandningen av spolar- och kylarvätska efter temperaturen. Färdigblandad spolarvätska brukar klara temperaturer ner mot minus 18-20 grader. Använder du blandningar som inte tål dom minusgrader där bilen befinner sig riskera vätskan och hela spolarsystemet att frysa sönder. När du ändå kontrollerar spolarvätskan, passa även på att titta så att torkarbladen ser fräscha ut och torkar som dom skall.

 

Bilens batteri

Se över så att bilens batteri är i bra kondition och laddar som det skall. Det gäller framförallt om man dagligen kör kortare sträckor där batteriet inte hinner ladda upp ordentligt. Har du dessutom en bil som stänger av motorn vid rödljus osv så drar starten extra kraft.

Säkerhetsutrustning att ha med i bilen

Varningstriangel

Alla bilar måste vara försedda med en varningstriangel. Denna skall så snart som möjligt efter ett stopp, placeras ut på ett avstånd av minst 100 meter, gärna längre, så att andra trafikanter varnas. Varningstriangel ska alltid sättas ut där den högsta tillåtna hastigheten är högre än 50 km/timmen. Var försiktig när du sätter ut varningstriangeln. Gå vid sidan av vägen och utanför vägräcket om det finns ett.

Reflexväst och ficklampa

Tänk på att dra på dig en reflexväst när du ger dig ut på vägen med t ex triangeln. Skulle västen saknas i bilen så använd annan reflex eller lys med din smartphone så andra trafikanter upptäcker dig. Det kan även vara bra att lägga en ficklampa med batteri i bilen.

Snöröjning

Andra bra saker att packa in i bilen är en snöskrapa, en borste att röja bort snön eller kanske en snöskyffel allt lite beroende på vart man skall köra och vilken väderlek som råder.

Snökedjor

Vill det sig riktigt illa kanske inte vinterhjulen biter på underlaget. Då kan ett par rejäla snökedjor eller ett par överdrag i textil, så kallade socks, som man lätt drar på hjulen vara en bra hjälp för att komma vidare.
Ett annat tips är att förvara en pet-flaska med grus i bilen ifall man snabbt behöver extra grepp.

Övrigt - bra att ha

Ett par startkablar för att få hjälp igång eller för att hjälpa en medtrafikant. Bogserlina när inget annat hjälper. Blir man fast en längre tid hjälper en filt till att hålla värmen. Och skulle du eller en medtrafikant halka ner i diket eller kanske trilla på en hal väg så är ett första hjälpen kit bra att ha till hands.

Regler i våra grannländer

Skall du ut och köra i våra grannländer så gäller olika regler för vilken form av säkerhetsutrustning du måste ha med i bilen. Här hittar du mer information.