Utlandsresa med din företagsbil

Ska du åka utomlands med din företagsbil finns det en del saker att tänka på.
Din bilförsäkring gäller i de flesta europeiska länder, dock ej i vissa länder i östra Europa, till exempel Ryssland. För dessa länder måste en separat försäkring tecknas.

Om du råkar ut för en skada utomlands, kontakta SOS International, tel +46 771 866 866. 

Läs mer nedan vad som är bra att tänka på innan du åker utomlands.

Ta med nedanstående handlingar när du ska resa

Däck & miljö

Tänk på att många städer i Europa har speciella regler för att köra i hela eller delar av staden. Du kan behöva en miljödekal till bilen. Se ovan. Vinterhjul med dubbar är oftast förbjudna i Europa.

Internationellt körkort

Vissa länder kräver ett så kallat internationellt körkort för att du ska få köra bil där. Det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort och beställs via denna länk.

Reflexväst

Många länder inom EU kräver att det ska finnas minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska finnas tillgänglig för föraren inne i bilen och användas om man av någon anledning måste kliva ur bilen på en trafikerad väg.

Varningstriangel

Varningstriangel är en självklarhet i varje bil, både enligt lag och sunt förnuft. I vissa länder kan du få dryga böter om du blir stoppad av polisen och inte har en varningstriangel i bilen.

Grönt kort - ett försäkringsbevis

Det Gröna kortet är ett bevis på att bilen har en gällande trafikförsäkring i Sverige. Försäkringen gäller i de länder som omfattas av det så kallade Gröna kortavtalet (de flesta europeiska länder). Bilar från anslutna länder kan fritt köras över gränserna utan att särskild försäkring behövs. I vissa länder behöver du dock ha med dig ett Grönt Kort. Om du tar med dig husvagnen eller annat släpfordon gäller trafikförsäkringen även för skador som husvagnen eller släpet orsakar någon annan. Om du ska bila i ett land som kräver att du har med dig ett Grönt Kort, ska släpfordonets registreringsnummer stå på det Gröna Kortet. Se länk ovan.

Förebygg stöld och inbrott

Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil på kontinenten. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat han kan sälja. - Låt därför aldrig något ligga framme synligt. - Lås och larma alltid. - Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten - Använd rattkrycka som extralås- Undvik parkering på ödsliga gator

Mobilsamtal under körning

I de allra flesta länder i Europa är det förbjudet att hålla i mobiltelefonen och prata när du kör. Däremot är det tillåtet att prata i handsfree. I Spanien är reglerna ännu hårdare – där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna. Den som åker fast riskerar böter.